آب و هوا
به دلیل نا متعادل بودن هوای مسکو و اینکه درجه حرارت مسکو حتی در تابستان زیاد گرم نیست، بهترین زمان سفر به این شهر ماههای ژوئن، ژوئیه تا اواسط ماه اوت(خرداد،تیر و مرداد) است. روزهای تابستانی بلند و روشن هستند (طلوع آفتاب در اواسط ماه ژوئن(خرداد) حدوداً ساعت 4 و 40 دقیقه صبح و غروب آفتاب ساعت بیست و دو و ده دقیقه شب است) و در ماه ژوئیه(تیر) حتی تا ساعت 23 هم هوا روشن است. احتمال وزش بادهای سرد شمال در ماه اوت زیاد است و به این دلیل با وجود اینکه آفتاب گرم است، اما احساس میشود که درجه حرارت پاییزی و نه تابستانی است. از اواخر ماه اکتبر برف شروع به باریدن میکند که معمولاً تا اواسط ماه آوریل هم طول میکشد. درجه حرارت در زمستان از 10- تا 30- است (طلوع آفتاب در ماههای ژانویه و فوریه (دی - بهمن) بین ساعت هشت و چهارده دقیقه تا نه و یک دقیقه صبح و غروب آفتاب بین هفده و چهارده دقیقه تا هیجده و چهارده دقیقه عصر است). فصل بهار بینهایت سریع شروع و تمام میشود و در عرض یکی دو هفته درختان لباس سبز به تن و گل میدهند و چهره شهر کاملاً از این رو به آن رو میشود! در هر صورت هنگام سفر به مسکو در هر هوایی بهتر است انواع لباسها برای فصلهای گوناگون همراه باشد. درخت سپیدار که در ماه ژوئن گل میکند منظره شهر را کاملاً تغییر میدهد. اهالی مسکو پرواز گلهای سپیدار را برف تابستانی مینامند.
آب مسکو
میزان بارندگی در مسکو چندان زیاد نیست. اما برف زمستانی به اندازه کافی آب مسکو را تأمین میکند. آب مسکو و 13 شهر حوالی مسکو از طریق 4 ایستگاه انتقال آب آشامیدنی ؛ روبلوفسکایا، سورنایا، زاپادنایا و وستوچنایا که از رودخانههای گوناگون تغذیه میشوند تأمین میشود. آب ایستگاههای سورنایا و وستوچنایا از منبع ایوانکوفسکی تأمین میشود که از طریق کانال مسکو ، آب ولگا به آن میریزد. و آب ایستگاههای روبلوفسکایا و زاپادنایا از منابع رود مسکو (ایسترا، موژایسکی، اوزرنینسکی و روزسکی تأمین میشود. آب منابع در مرحله اولیه پاک و مطابق با استاندارد است، اما در طی عبور از لولههای شهری از کیفیت آن کاسته میشود.
اماکن دیدنی مسکو
کرملین: هسته مرکزی شهر مسکو ارگ یا کرملین آن است که در قرن پانزدهم درکرانه شمالی رود مسکو ساخته شده و شامل تعدادی کاخ و کلیسا است. کرملین مثلثشکل با جهت شمالی دارای ضلعهایی به طول 750 متر است. کرملین را واقعاً میتوان از هر نظر، سمبولیک، تاریخی ، استراتژیکی و قلب مسکو نامید. بزرگترین کلیسای کرملین مسکو، کلیسای جامع اوسپنسکی است که در طی سالهای 1475 تا 1479 ساخته شده و تزارها در آنجا تاجگذاری میکردند.
احداث کرملین در تاریخ 19 ژوئیه سال 1485 پایان یافت. ابتدا دیوار آجری کرملین در کنار رودخانه مسکو بنا شد، زیرا همانا از آنجا تاتارها اغلب حمله میکردند. تمام عملیات ساختمانی 10 سال بطول انجامید. لازم به یادآوری است که کرملین جدید را بر روی کرملین قدیم که از سنگ سفید بود بنا کردند. دیوارهای قبلی را در حد امکان باقی گذاشتند فقط دور آنها را دیوارهای آجری کشیده و آنها را بلندتر و ضخیمتر و محکمتر کردند. کاخ بزرگ کرملین در سال 1849 شکل کنونی را کسب کرد. کاخ جدید بطول 125 متر بود و دارای 700 اتاق از جمله آپارتمانهای شخصی خانواده شخص اول کشور بود. در سال 1961 عمارت جدیدی به کرملین اضافه شد- کاخ کنگرهها. از کاخ کنگرهها برای اهداف گوناگون استفاده میکنند. برای اجرای نمایشهای تئاتری و جشنهای عمومی. سالن بزرگ آن برای 6هزار نفر درنظر گرفته شده است. وسایل صوتی برای ترجمه بیش از 29 زبان در این کاخ نصب شدهاند. بالشوی تئاتر، باله و اپرا روی صحنه کاخ کنگرهها به نمایش میگذارد. این کاخ دارای 800 اتاق جداگانه از جمله سالنها، رختکن، راهرو و اتاقهای اختصاصی برای اعضای شخص اول مملکت، اتاق مطبوعات و اتاقهایی برای خدمه فنی است. برای ساخت این کاخ فقط 16 ماه وقت صرف شد و جایزه لنین به طراحان و معماران آن تعلق گرفت.
کرملین جایی است که تمام راههای روسیه به آنجا ختم میشود. در اینجا ایوان مخوف و استالین حکومت کردند، ناپلئون از کرملین آتشگرفتن مسکو را تماشا کرد، لنین دیکتاتوری پرولتاریا را شکل داد، گورباچف مبتکر پروسترویکا (دگرگونسازی) بود، یلتسین سعی کرد اصلاحات را به انجام برساند و ولادیمیر پوتین که در ماه مارس سال 2000 به عنوان رئیسجمهور روسیه برگزیده شد در راه به انجام رساندن اصلاحات و قراردادن کشور در ردیف 10 کشور پیشرفته جهان تلاش میورزد.
برجهای کرملین
هر یک از برجهای کرملین شامل چند طبقه هستند. برجهای گوشهای را برای تسهیل عملیات دفاعی بشکل مدور و یا چند ضلعی ساختند و بقیه را چهار ضلعی. چند برج دیگر بغیر از برجهای دفاعی بشکل دیگری مورد استفاده قرار میگرفتند. در پایه برج ودووزودنی گوشهای که در ساحل رودخانه مسکو واقع بود چاهی وجود داشت که آب قلعه را تأمین میکرد. و در برج ناباتنوی که روبروی میدان سرخ بود، ناقوس خطر ناباتنی آویزان بود. و در زیرزمینهای ترویتسکی زندان قلعه قرار داشت.
کرملین مجموعه برج و باروها و بناهایی بوده که در قرون گذشته مقر حکومتی هر شهر در آن قرار داشته است. در داخل کرملین کلیساهای معروفی قرار دارند. بزرگترین کلیسای کرملین مسکو، کلیسای جامع اوسپنسکی است که در طی سالهای 1475 تا 1479 ساخته شده و تزارها در آنجا تاجگذاری میکردند. کلیسای جامع بلاگووشچنسکی (ساخته شده در سالهای 1484 تا 1489) نیز محل عبادت مسیحی تزارها محسوب میشد. کلیسای جامع آلکساندروفسکی نیز در اوایل قرن شانزدهم بنا گردید، محل دفن امرای مسکو و تزارهای روسیه از قرن چهاردهم تا پطر کبیر میباشد. برج ناقوس ایوان سوم که در قرن شانزدهم بنا شده، بیش از 80 متر ارتفاع دارد. در نزدیکی این برج بزرگترین ناقوس جهان موسوم به ناقوس تزار قرار دارد که دارای 6 متر ارتفاع و 200 تن وزن است و در سال 1586 ریخته شده است. کنار باروهای کرملین کاخهای بزرگی قرار دارد که از جمله آنها میتوان به کاخ گنبددار شورای وزیران شوروی (از قرن هجدهم)، بنای صدر هیأت رئیسه شوروی، کاخ بزرگ کرملین (از اواسط قرن نوزدهم) اشاره کرد. کرملین تا سال 1712 که پطرکبیر پایتخت را به سنتپترزبورگ منتقل کرد، مقر تزارهای روسیه بود. در سال 1918 که بلشویکها مسکو را به پایتختی برگزیدند، کرملین به مرکز اصلی دولت و نهادهای حزب کمونیست تبدیل گردید ولی از سال 1955 برای تماشا برای عموم آزاد شد.
از جمله برجهای معروف کرملین میتوان از برج اسرار (تاینایا) که قدیمیترین برج است و برج اسپاسکایا نام برد. ساعت روی برج اسپاسکایا (یکی از زیباترین برجهای کرملین به ارتفاع 3،67 متر است) در سال52-1851 نصب شده است. در زمان انقلاب اکتبر برج و ساعت بر اثر اصابت گلوله صدمه دیدند و بدستور لنین این ساعت توسط ن.بهرنی تعمیر شد. ساعت کرملین بوسیله زنگهای ربعی هر 15 دقیقه زنگ میزند و زنگهای بزرگ آن هر ساعت وقت را اعلام میکند. وزن زنگ بزرگ 2 تن و کل مجموعه ناقوسها 25 تن است. این مجموعه سه طبقه برج اسپاسکایا را اشغال کرده است. درازای عقربه دقیقهشمار 3.28 متر است. احتمالاً در آینده نزدیک این ساعت به نواختن سرودملی خواهد پرداخت.
برج نیکولسکایا به ارتفاع 67,1 متر یکی دیگر از برجهای زیبای میدان سرخ است. و اما برج اوگلاوایا آرسنال به ارتفاع 60,2 متر محکمترین برج کرملین است. پایههای این برج در اعماق زمین جا گرفته است و ضخامت دیوارهای آن 4 متر است. از این برج نه تنها به عنوان دفاع بلکه برای پنهان کردن چشمهای که تا کنون نیز وجود دارد استفاده میکردند. بلندترین برج کرملین برج ترویتسکایا با ارتفاع 76.35 متر است. این برج تقریباً 10 متر بلندتر از برج اسپاسکایا است. دروازه ترویتسکایا از سالها قبل به عنوان دروازه ورود مقامات رسمی به کرملین مورد استفاده قرار میگیرد. برج کوتافیا که در طرف دیگر رود نگلینایا قرار دارد به وسیله یک پل سنگی (اولین پل سنگی در مسکو) به برج ترویتسکایا متصل شده است. در کنار دیوار کرملین میتوان برج کامندانتسکی و اروژینایا و برج بوروویتسکایا (به ارتفاع 50.7 متر) را مشاهده کرد. این برج در پایه کوه بوروویتسکی که کرملین روی آن قرار دارد، ساخته شده است. نام برج از جنگل کاج گرفته شده است که زمانی تمام این تپه را پوشانده بود و یوری دولگوروکی آن جا را برای اقامت برگزید.
در بالای 5 بلندترین برج دیوار کرملین - اسپاسکی، ترویتسکی، نیکولسکایا، بوروویتسکایا و ودووزدنایا 5 ستاره سرخ شب و روز در حال درخشیدن هستند. این ستارهها به مناسبت سالگرد انقلاب اکتبر در سال 1937 نصب شدند. چهارچوب آنها از استیل با پوشش طلاست و شیشههایی از یاقوت قرمز بدنه آن را پر کرده است. هر یک از آنها بوسیله یک لامپ 5 هزار ولتی روشن میشود. این ستارهها را بشکلی طراحی کردهاند که با وجود وزن بین 1 تا 1.5 تنی خود به نرمی در هنگام وزش باد تکان میخورند.